- Er jo idiotisk å bare la de bli liggende!
Men Elise har én tydelig oppfordring til alle som skal delta på Klesbyttemarked på Miljøuka i år.
– Laurbær heter den, responderer Elise raskt, da vi kommenterer den lune og fine grønnfargen på soveromsveggene. 34-åringen fra Hamar har invitert Miljøuka med hjem for å lete gjennom klesskapet etter skatter til Klesbyttemarkedet, som skjer i Hamar kulturhus lørdag 27. april og på Løten ungdomsskole lørdag 20. april.
– Det har liksom aldri passet å delta tidligere, men nå får jeg endelig mulighet til å bli med, sier hun ivrig på vei inn i klesboden på soverommet.
Elise Westhagen Fangberget tok med seg mann og sine to barn og flyttet tilbake til hjembyen for 1,5 år siden. Som mangeårig Osloboer er hun begeistret over utviklingen som har skjedd i Hamar de siste årene, og opplever byen mer fremoverlent og urban.
– Jeg blir så glad over alle bruktbutikkene som finnes her! Det samme når jeg ser så mange foreldre sykle barna sine til barnehagen! At det til og med arrangeres klesbyttemarkeder er jo helt fantastisk!
Elise er ikke den som roper høyest, men innrømmer at hun kanskje er litt mer miljøengasjert enn snittet.
– Klimasituasjonen i verden skremmer meg. Det ble også viktigere for meg etter at jeg fikk barn. Nå er jeg opptatt av å reparere, gjenbruke og la klær gå i arv. Minstedatteren min får nesten ikke noe nytt, men hvor nøye er det egentlig?
Etter to graviditeter ble Elise også mer bevisst sitt eget klesforbruk. Med kroppen som gikk igjennom store endringer, hverken sko eller klær passet lenger, og med nye klesbehov, måtte hun finne nye klær til seg selv, og ble mer kresen på hva hun gikk til innkjøp av. Nå kjøper hun minst mulig. Trendplagg er det lite av.
– Ingen får med seg hvor mange ganger du bruker den samme buksa i løpet av en arbeidsuke. Vi trenger jo ikke å eie så mange plagg, og spesielt ikke gå til innkjøp av nye.
Mer enn fly- og transport til sammen
Vi nordmenn har i snitt 359 plagg i klesskapet vårt. Vi kjøper 60 prosent mer klær enn for bare 15 år siden og bruker dem halvparten så lenge. Enkelte plagg brukes faktisk så lite som sju til åtte ganger. Kostnadene for det høye klesforbruket vårt, betales av billig arbeidskraft og av planeten vår. For hvert plagg som produseres krever ressurser fra naturen. Produksjonen av bare én t-skjorte krever tusenvis av liter vann.
– Åtte prosent av de globale klimagassutslippene kommer fra tekstilproduksjon - det er mer enn alle utslipp fra fly- og båttransport til sammen, sier Pernille Bonnevie Hansen.
Hun er nestleder i Naturvernforbundet, som siden 2016 har arrangert den «Den store klesbyttedagen». Arrangementet oppfordrer frivillige i hele landet til å både arrangere og delta. Hele 274 arrangementer gikk av stabelen under klesbyttedagen i 2023, og fikk over 12 500 besøkende.
– Hvis vi bytter klær får vi fornyet garderoben samtidig som vi reduserer behovet for å kjøpe nye. Da minsker vi både ressursforbruket og forurensingen, sier hun.
Hevet status
Heldigvis finnes det stadige flere som Elise, som ønsker å gjøre noe med det, og får, gjennom arrangementer som klesbyttemarked, fornyet klesskapet sitt på en miljøvennlig måte.
Konseptet er enkelt: Finn frem inntil syv plagg fra bakerst i klesskapet. For hvert plagg du har med deg, får du en kupong du kan bytte inn i et nytt plagg.
Under Miljøuka kan du delta på klesbyttemarkedet i både Hamar og Løten og levere inn klær på følgende steder og datoer:
Til Miljødag i Hamar lørdag 27. april kan du fra tirsdag 9 april levere inn klær på Resirkula, Hamar kulturhus, Hamar katedralskole, Storhamar videregående, UFF Second Hand og Høgskolen i Innlandet. Du kan også levere inn klær samme dag som klesbyttemarkedet mellom kl 11 og 12.
Til Miljødag i Løten kan du levere inn klær i kantina på Løten ungdomsskole 18 og 19. april. eller samme dag som klesbyttemarkedet, lørdag 20. april.
Miljøuka arrangerte også klesbyttemarkeder i fjor, og i Hamar alene trakk arrangementet 1600 besøkende og det ble byttet over 1300 plagg. Festivalsjef Karen Tømte har troen på enda flere besøkende i år.
– Statusen for å kjøpe eller bytte til seg brukte klær er betydelig hevet sammenlignet med for bare 5 år siden.
Samtidig ser vi at stadig flere søker en mer miljøvennlig garderobe. Bærekraftige, holdbare plagg trender fremfor nye kolleksjoner og fast fashion. Det er en positiv utvikling, selv om vi fortsatt har en lang vei å gå.
– Det viktigste du kan gjøre er å få ned forbruket. Kjøpe mindre. Ønsker du å fornye garderoben kan du, i tillegg til å delta på våre klesbyttemarkeder, for eksempel arrangere klesbyttekveld for deg og vennegjengen, sier Tømte.
Tidkrevende å selge
Tilbake til Elise. Hun sitter på knærne på soveromsgulvet, og undrer over hvilke plagg hun skal bytte ut. Hun vurderer en grønn paljettkjole opp mot en vintagekjole, som hun er veldig glad i, men ikke lenger bruker.
– Det er ganske idiotisk å la ubrukte fine plagg støve ned i skapet. Bare se på denne, sier Elise og holder opp vintagekjolen.
– Denne har vært med meg lenge. Et plagg jeg er veldig glad i, men som har hengt i skapet altfor lenge fordi den ikke passer meg lenger – i verken stil eller størrelse. Da er hyggelig å gi den videre gjennom et klesbyttemarked til noen som forhåpentligvis kan bli like glad i den som meg.
Men du vil ikke heller selge den da?
Å selge klær på Finn og Tise er supert, men kan også være litt pes, med tanke på alle folka en må forholde seg til, for å til slutt sitte igjen med 200 kroner. Klesbyttemarked er mye morsommere!
– Spesielt hvis folk er flinke til å levere inn fine plagg, sier Elise, og kommer med en tydelig oppfordring til alle:
– La de kjipe, slitte plagga ligge igjen hjemme, la de fine gå!
Elise utdyper:
– Altså, ikke dukk opp med klær du aldri ville ha brukt selv. De slitte utvaska t-skjortene dine fra H&M kan bli brukt til kluter noe, eller levert til tekstil-gjenvinning. For det er ikke sånne plagg som er poenget med klesbytte! Her vil vi gå på skattejakt! Vi vil finne de fine plaggene dine, som du kunne ha gitt til en venn og ikke lenger bruker.
Innlevering i hele Hamar: Miljøuka har satt ut sine klesbyttekontainere for innlevering av klær til klesbyttemarkedet i Hamar flere plasser i Hamar. Elise valgte å lever sine klær til Ingrid på Resirkula. Foto: Jenny Magnusson
______________
Tekst og foto: Jenny Ann Aasen Magnusson
_______________
Klesbyttemarkedet blir arrangert i Løten lørdag 20. april og i Hamar lørdag 27. april.
Klesbyttemarkedet i Løten
skjer i forbindelse med Miljødag i Løten – med blant annet sykkelfiks, kompostering og bagasjeromloppis, og gir oss en hel dag med gjenbruk, reparasjon og alle de små tingene vi kan gjøre i hverdagen for å leve mer miljøvennlig.
Finn ut mer om Klesbyttemarkedet i Løten >
Finn ut mer om Miljødag i Løten >
Klesbyttemarkedet i Hamar
skjer i forbindelse med Miljødag i Hamar – med en hel dag proppa med givende foredrag, restematbuffet, markedsaktiviteter, inspirerende folk, deilig musikk og herlig stemning.
Finn ut mer om Klesbyttemarkedet i Hamar og hvor du kan levere klær >
Finn ut mer om Miljødag i Hamar >
Arrangementene er del av Miljøuka – en festivaluke i Hamarregionen for bærekraft og miljø og for inspirasjon til å leve mer miljøvennlig.