– Programmet er endelig klart og jeg gleder meg til alt, sier en begeistra festivalsjef, når vi møter henne på kontoret bare dager før festivalstart. En hel uke skal fylles med alt fra bagasjeromloppis, sykkefiks og foredrag til barneforestillinger og restemat. 

Miljø og bærekraft er i fokus når Miljøuka arrangeres - nå for tredje året på råd. Årets festivaldato er satt fra 20. til 27. april og det blir arrangementer i hele regionen. Løten, Stange, Moelv, Brumunddal og Hamar. 

– Her vil publikum møte aktører som viser oss hvordan vi kan ta mer miljøvennlige valg i hverdagen. Du kan spise digg mat av rester, fornye garderoben uten å kjøpe noe nytt, høre spennende foredrag og møte mange miljøbevisste og interesserte mennesker på en gang, sier Tømte. 

Er det noe du mener vi bør glede oss ekstra til? 
– Vitenshowet med Vitensenteret på Resirkula tror jeg bli veldig kult! Spektakulært - med flammer og ballonger, barnevennlig, morsomt og lærerikt! For å ikke glemme alle foredragene! I år går vi mer i dybden i ulike temaer, for eksempel klimalitteraturprat med Knut Faldbakken og foredraget med Høgskolen, som ser på miljøspørsmålet med psykologibriller. Men må jeg velge bare én, gleder jeg meg aller mest til å oppleve ordføreren bli «grilla» om hvordan Hamar jobber med miljø.

Flammer med Vitensenteret

Klesbyttemarkedet var populært i fjor. Hva tror du om årets? 
– I fjor var det overveldende respons. Bare i Hamar byttet vi til sammen 1300 plagg, og mange var tidlig ute med å ønske seg klesbyttemarked også i år! Så nå har vi enda flere innleveringspunker, og har stor tro på at enda flere vil finne veien til klesbyttemarkedene i Løten og Hamar i år.

Noe nytt av året? 
– Ja! Vi har fått egen miljøkonferanse for næringslivet med på programmet! «Hamar 2050» - om hvordan vi kan skal bygge fremtidens region. Her er du invitert til kompetansedeling, faglig påfyll, foredrag, debatt og mingling for å synliggjøre, belyse og samme finne svar på regionens mange muligheter. 

Hvis du bare fikk delta på én aktivitet på hvert av Miljødag-arrangementene under uka, hvilken velger du? 
Aha! Morsomt spørsmål.  På Miljødag i Stange vil jeg sjekke ut det nye frøbiblioteket på Stange bibliotek! Kanskje låne meg et frø til egen hage. Og siden jeg elsker alt av lopper klarer jeg ikke å holde meg unna bagasjromloppisen på Miljødag i Løten

Til Miljødag i Brumunddal er jeg utrolig nysgjerrig på Repasdo, som skal vise fram klær laget av overskuddsmateriale! Og, selvfølgelig, matredderbuffeten til Geitmyra matkultursenter på Miljødag i Hamar. Her skal det lages mat til minst 1000 stykker – kun basert på matsvinn! Det er både fascinerende, litt skremmende, men først og fremst utrolig godt og inspirerende!

Annonse for Miljøuka

Dette er årets festivalprogram

LØRDAG 20. APRIL

Fra kl 10: Miljødag i Stange / Sentrum
Gled deg til bagasjerom-marked, spirejakt for barn og unge, sykkelverksted, kortreist mat, åpent frøbibliotek, visning av insektshotell, barnas brukmarked og mye mer!

Fra kl 11: Miljødag i Løten / Løten ungdomsskole
Det blir klesbyttemarked, sykkelverksted, bagasjeromloppis, kafé og kompostering. Det blir besøk fra Bua, Besteforeldrenes klimaaksjon, Bondens marked og lokalt korps. Og alle komme for å inspirere til en mer miljøvennlig hverdag! For ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe!

Fra kl 11:00 Klesbyttemarked i Løten / Løten ungdomsskole 
Har du noen klær liggende i skapet som du synes er fine, men aldri får brukt? Det er vi flere om – la oss bytte!

Fra kl 11: Miljødag i Brumunddal / Torget
Brumunnddal torg komme til å syde av grønne aktiviteter for store og små! Gled deg til sykkelløype for barn, restematkurs, mulighet til å prøve el-sykkel, grønn catwalk, gratis sykkelsjekk, åpen gjenbruksbutikk, digge økologiske smaksprøver fra Geitmyra + mye mer! 

Fra kl 12: Vitenshow med Vitnesenteret / Resirkula
Med flammer, smell og ballonger kickstarter Resirkula Miljøuka 2024 med Vitenshow for hele familine. Denne dagen kan du i tillegg vinne flotte permier med Barnas lykkehjul, bli med på åpningsfesten til Kirppis Kids, og lære mer om Resirkula i egen utstilling. 


MANDAG 22. APRIL

Fra kl 14/16: Supermandag på Sirkulas gjenvinningsstasjoner 
/ Heggvin, Moelv, Stange, Brumunddal og Kretsløpsparken
Denne mandagen setter Sirkula ekstra pris på deg som leverer avfall og kildesorterer! Kom innom våre gjenvinningsstasjoner på Heggvin, Stange, Moelv, Brumunddal og i Kretsløpsparken og få deilig kaffe og kringle fra Bite’ti kafeteria, delta i quiz og bli med trekningen av fine premier! 

Kl 19:00 Foredrag: Krukkedilla / Ringsaker bibliotek, Moelv
Anders Røyneberg og Erik Schjerven kommer til Moelv for å snakke om sin nye bok, Krukkedilla, og for å inspirere alle som vil lykke med dyriking av pryd- og spiselige vekster i potter, pallekarmer og krukker. Gratis og åpent for alle 

 

TORSDAG 25. APRIL

Fra 09:00 - Hamar 2050 / Basarbygningen, Hamar
Hvordan kan vi sammen skape den regionen vi og framtiden fortjener? Hvordan kan vi skape en felles forståelse og et felles eierskap til hvor vi skal og vil med regionen vår? Hamar 2050 er miljøkonferansen myntet på næringslivet til kompetansedeling, faglig påfyll, foredrag, debatt og mingling for å synliggjøre, belyse og samme finne svar på regionens mange muligheter. Billetter finner du her >

 

LØRDAG 27. APRIL

Fra kl 11:00 Miljødag i Hamar / Hamar kulturhus
I fjor samlet Miljøuka og Miljødag i Hamar mer enn 1600 mennesker i Kulturhuset og på Stortorget. Nå møtes vi på ny til en hel dag proppa med miljøvennlig shopping, givende foredrag, nydelig mat, miljøaktiviteter, inspirerende folk, deilig musikk og herlig stemning!

Fra kl 11:00 Klesbyttemarked / Hamar kulturhus
Vi nordmenn kjøper 60 prosent mer klær enn for bare 15 år siden, og bruker dem halvparten så lenge! Enkelte plagg brukes faktisk så lite som 7-8 ganger. Heldigvis blir stadig flere klar over dette problemet og ønsker å gjøre noe med det – også her i Hamar! NB! Fra Kl 11-13 kun åpent for de med byttelapp. Kl 13-15 er det åpent for alle. Finn ut mer om innlevering av klær >

Kl 11:30 Klimalitteraturprat med Knut Faldbakken (Hamar kulturhus)
Foredraget er gratis, men du trenger billett! Se www.hamar-kulturhus.no

Kl 13 + 15:00 Lørdagsbarn: Økohelter (Hamar kulturhus)
Forestillingene er gratis, men du trenger billett! Finn billetter her >

13:00  Hvordan kan vi bli grønnere? v/ Ingeborg Flagstad (HINN) (Hamar kulturhus)
Foredraget er gratis, men du trenger billett! Se www.hamar-kulturhus.no

13:40 Ordførergrilling: Hva gjør egentlig Hamar for miljøet? (Hamar kulturhus)
Vi stiller ordfører Vigdis Stensby til veggs! Grillmester: Knut Skeie Solberg
Arrangementet er gratis, men du trenger billett! Se www.hamar-kulturhus.no