–  Selv om det ikke alltid virker sånn, går mye i riktig retning. Du og jeg kan være med å påvirke!

Vi møter Anja Bakken Riise på Teams. Den travle lederen for Framtiden i våren hender har satt av tid for å snakke med oss om ønsker og forventninger til Miljødag i Hamar, hvor hun har takket ja til å ta programlederrollen. Hun skal lose oss gjennom alt fra grønne catwalks og sofasamtaler til «speeddates» og klesbyttemarked. Rett og slett sette stemninga og styre showet. 

Men samtalen sporer fort over til fagprat om miljøsaker, tingenes tilstand og om håpet i en stadig dystrere verden. 

– Ta for eksempel klesindustrien, fortsetter Anja.

– Etter at verden fikk se bildene av «klesørkenen» i Chile og folk begynte å ta til motmæle, ble den politiske interessen trigget. I Norge har folk både skrevet under på kampanjer, begynt å sy selv, og blitt med på «5 plagg-utfordringen». Sammen har vi påvirket politikerne og klesindustrien, og allerede er det strammet inn på regler for eksport av brukte klær og regjeringen undersøker nå en tekstilavgift. 

Lederen for Norges største miljøorganisasjon har håp, og det gjør godt.

Se Anjas tre beste tips til et miljøvennlig liv nederst i artikkelen
 

dame med strengt uttrykk står foran grønnsaker ved en grønnsksbutikkPolitisk gjennomslag: Mindre matsvinn er bare én av mange saker Bakken Riise og Framtiden i våre hender har løftet til politisk nivå de siste årene, med mål om mindre klimagassutslipp og et met mer rettferdig matsytem. Foto: Renate Madsen. 


En drivkraft
Anja Bakken Riise er en drivkraft i miljøbevegelsen, og har som leder av Framtiden i våre hender gjennom åtte år gjort en fantastisk jobb med å gjøre klima og miljø forståelig og aktuelt hos både innbyggere og politikere. Akkurat nå er hun mest stolt over å ha fått gjennomslag for regjeringens Matsvinnlov, som kommer denne våren. 

– Over 50.000 nordmenn har stilt seg bak denne loven, og den vil både kutte klimagassutslipp og gi oss et mer rettferdig matsystem, når maten bonden har produsert blir spist opp, istedenfor å kastes. 

Hvilke klimatiltak hadde du innført hvis du var statsminister for en dag? 
– Åh, da skulle togbilletter blitt mye billigere! Og så skulle jeg innført en progressiv flyavgift, sånn at de som flyr mest og forurenser mest betaler mest. Av andre gulrøtter ville jeg kuttet momsen på frukt og grønt, og på reparasjoner og brukte klær. Så ville jeg drastisk redusert forurensende motorveiutbygginger, og innført et moratorium på bygging av nye hytter. Høres ikke det ut som en bra dag?

"Viktig at vanlige folk møtes og ser at de er en del av et fellesskap."
-Anja Bakken Riise


Hvordan går det egentlig med oss? Hvor gode er det norske folk på å ta miljøvennlige valg? 
– Dessverre er vi nordmenn blant de i verden med høyest forbruksnivå og klimafotavtrykk. Det henger sammen med at vi er et rikt land, og et land hvor overforbruk og sløsing er satt i system. Når det nesten alltid er billigere å kjøpe nytt enn å reparere, er det ikke rart at vi har utviklet en bruk- og kast-kultur. Derfor trenger vi politiske grep som gjør det billigere og enklere å ta vare på det du har og å kjøpe brukt, mens det blir dyrere å forurense. Og mye mer!

Miljøuka prøver å vise innbyggerne mulighetene som finns i regionen. Tror du en festival som vår har en effekt på miljøengasjementet? 
– Ja! Vi vet at de viktigste hindrene for folk i å leve miljøvennlig er at det oppleves som lite tilgjengelig og dyrt. Gjennom miljøfestivalen blir flere kjent med de mange mulighetene som finnes og man får se at det finnes rimelige alternativer. Dessuten er vi mennesker sosiale flokkdyr som gjerne følger hverandre, så når du ser at naboen tar et godt valg, er det fort gjort at du følger etter selv! Derfor er det sosiale aspektet viktig. 

dame hytter neve i en demostrasjon for miljø og klimaFortsetter: Etter åtte år som leder i Framtiden i våre hender gir Anja denne våren stafettpinnen videere. Men engasjementet er ikke over. Foto: Sébastian Dahl


Hvorfor takka du ja til å være «host» for Miljødag i Hamar?
– Fordi jeg blir glad langt inn i hjerterota av å møte andre folk med miljøengasjement! I en verden som kan virke i overkant mørk om dagen, så tror jeg det viktig at vanlige folk møtes og ser at de er en del av et fellesskap.

Jeg tror fellesskap nå er viktigere enn på lenge. Vi ser at mange er bekymret for verden, men at de sitter alene på mobilen og scroller, der kan de enten resignere eller radikaliseres. Begge deler er problematisk. I et fellesskap kan du møte andre som også er bekymret, men du kan engasjere deg, og bli med på å være en del av løsningen. Da får både du og verden det bedre. Så er det en ting verden trenger nå, er det mer fellesskap, og flere møteplasser.

Hvordan opplever du engasjementet og felleskapet for og om miljøsaken i dag? 
Miljøengasjementet de siste ti årene har vært stigende. Akkurat nå er mange også bekymret for krig, uro og uforutsigbar økonomi, men at vi har et generelt høyt miljøengasjement i Norge, med stor oppslutning om klima- og naturpolitikk, er det ingen tvil om!   
 

Du gir deg snart som leder i Framtiden i våre hender. Hva skal du gjøre nå? 
– Jeg skal først og fremst bruke litt tid på å finne ut hvor veien går videre i dette lille, store livet. Og så skal jeg skrive en bok om politisk påvirkning, og prøve å engasjere enda flere i å bli med på å endre verden til det bedre.

For du har vel ikke mistet håpet?
– Overhodet ikke. Jeg legger ikke engasjementet på hylla, men endrer litt på virkemidlene. Jeg har hatt drømmejobben de siste 8 årene, det har vært ekstremt givende, og jeg er stolt av de mange politiske gjennomslagene våre, og at vi har klart å engasjere så mange. 

Hva er din viktigste oppfordring til Miljøukas engasjerte publikummere? 
– Kom! Og ta med deg naboen og familien!


Anjas tre beste tips til et miljøvennlig liv

 

  1. Ta de største utslippsfaktorene: Hvis du vil kutte egne utslipp, så er de største utslippene til en gjennomsnittlig nordmann å finne innen reise (fly og bil), mat (hvor mye rødt kjøtt og hvor mye matsvinn) og bolig (areal og oppussing/bruk av nye materialer).  Fremfor å gjøre noe med alt dette, ville jeg nok valgt meg ut en ting eller to å ta tak i. 

  2. Gjør det sosialt! Gå sammen med familien eller venner og finn ut hva du og dere vil gjøre. Å fly mindre er noe som kutter store utslipp, men da bør helst flere være enige om det. Gjør miljøengasjementet til noe gøy og sosialt: Hvis flyturen skal erstattes med en togtur, hvordan kan dere få det meste ut av turen? Eller, hvis du er mest opptatt av klær – hva med å arrangere en klesbyttefest med noe godt å drikke til? Eller er du mest nysgjerrig på å spise mer bærekraftig: Hva med et felles matlagingskurs og middagskveld?
     
  3. Engasjer deg! Å kutte egne utslipp er viktig, men det er vel så viktig å bidra til at vi får endret politikken og næringslivet. Da kan du melde deg inn i en miljøorganisasjon eller et parti som tar miljøet på alvor, delta i samtalene på jobben om hvordan å bli mer miljøvennlig der, og skrive under på og dele kampanjer i sosiale medier. Sånn skaper vi nødvendig grobunn for mer miljøvennlig politikk.

 

Møt Anja på Miljødag i Hamar lørdag 10. mai:

grafisk plakat for miljødag i hamar lørdag 10. mai